آشنایی با اصطلاحات خیاطی
خیاطی یک حوزه بسیار مهم و پر درآمد در سراسر جهان محسوب می شود و هر روزه افراد زیادی هستند که تمایا به شروع آموزش خیاطی دارند. اولین اقدام در یادگیری آشنایی با اصطلاحات خیاطی است. مانند هر حرفه دیگری شما باید به طور کامل با اصطلاحات خیاطی آشنا باشید تا بتوانید آن را به طور کامل یاد بگیرید. اگر شما هم از آن دسته کسانی هستید که قصد آموزش صفر تا صد خیاطی را دارید، در این مقاله همراه ما باشید. در این مقاله از نگار عبدالهی شما را به طور کامل با این اصطلاحات آشنا خواهیم کرد. و در بخش های بعدی شما را اصطلاحات خیاطی به انگلیسی آشنا می کنیم.
مهم ترین لیست اصطلاحات خیاطی
در بخش زیر لیستی از اصطلاحات خیاطی را مشاهده می کنید. تعدادی از آن عبارت اصطلاحات خیاطی نازک دوزی محسوب می شوند. اصلا نگران هیچ چیز نباشید. چرا که شما بعد از حضور در آموزشگاه خیاطی، یا استفاده از دوره آموزش خیاطی باکیفیت، به صورت تخصصی با تمامی این اصطلاحات آشنا می شوید.
متد خیاطی مولر: یکی از رایجترین روش های دوخت لباس است که کاملاً دقیق و بدون هیچ گونه لغزشی دوخت انجام می دهد.
متد خیاطی گرلاوین: یک روش دیگر از دوخت لباس است که در آن لباس از طریق برش، و بسته شدن عرضی تولید می شود. این یکی از اصطلاحات خیاطی در قدیم است. چرا که تقریبا منسوخ شده و به دلیل پیچیدگی کسی تمایل به استفاده از آن ندارد. اگر چه هنوز هم هستند کسانی که از این روش استفاده می کنند.
ساسون: یک نوع دوخت است که در آن دو قطعه پارچه با هم باقی می مانند و یک جا نمی یابند. این دوخت معمولاً برای ساخت لباس های چرمی و پوستی استفاده می شود.
درز: خطوط به وسیله سوزن و نخ روی پارچه برای ترکیب دو قطعه پارچه با یکدیگر.
دوخت: فرآیند ترکیب دو یا چندین قطعه پارچه با استفاده از سوزن و نخ به منظور ساخت انواع لباس ها، تزئینات و محصولات دیگر.
راسته دوزی: یک روش دوخت که در آن دو بخش از پارچه را روی یکدیگر قرار می دهند و سپس با استفاده از سوزن و نخ و چرخ خیاطی به هم متصل می شوند.
کادر: یک چارچوب مستطیلی که برای برش پارچه برای تهیه الگو استفاده می شود.
الگو: یک قالب شکل پارچه که برای برش و دوخت پارچه به نحو دقیق و هماهنگ استفاده می شود.
اوزمان: یک بخشی در الگو را اوزمان می گویند.
سگک: یک ابزار بسیار مهم خیاطی است که برای نگه داشتن قسمت های پارچه همراه با هم در حالی که برش و دوخت می کنید استفاده می شود.
یقه: بخشی از لباس که در دور گردن پایین و همیشه در تماس با قسمت بالای جسم استفاده می شود.
جیب: یک قسمت از لباس که عموماً برای نگه داشتن اشیاء کوچک مانند گوشی همراه، پول، کارت های بانکی و غیره استفاده می شود.
جیب فیلتاب: یک نوع جیب که دارای یک زیپ مخفی است که به راحتی باز و بسته می شود.
لبه دوزی: یک فرآیند خیاطی که هنگام تمام شدن درز، پارچه در قسمت لبه های انتهایی دوخته شده و مناسب شده و در برخی موارد با سر خمیده جهت تقویت خط درز تزئینی می شود.
سینه دوزی: یک فرآیند خیاطی که به منظور پوشش و تقویت سینه لباس صورت میگیرد.
دوخت لبه: فرآیندی است که در آن لبه پارچه از طریق دوختن به هم تقویت میشود تا محافظت شود.
زیپ: یک محصول خیاطی است که برای باز شدن و بسته شدن قسمتهایی از لباس مانند جیب، دکمه و غیره، استفاده میشود.
پارچه: موادی هستند که برای ساخت لباس، پوشاک، تزئینات و...
کرسه: یک ابزار خیاطی است که برای نگه داشتن پارچه در هنگام دوخت و برش به کار میرود.
لباس شب: یک لباس خاص و معمولاً تزئینی است که برای مجالس شبانه خاص طراحی شده است.
پارچه چندلایه: یک پارچه که از چندین لایه ساخته شده و معمولاً برای تولید کلاه، دستکش، مانتو و...
کراوات: یک نوع لوازم تزئینی است که به عنوان پیشوند برای پیراهن در روز رسمی و مهم قرار میگیرد.
تکهبندی: فرآیند تقسیم پارچه به قطعات کوچکتر برای دوختن قسمتهای مختلف لباس است.
برشزنی: عملی است که هنگامی که لباسها یا پارچهها برشیده میشوند، انجام میشود تا دور سکه لباس را صاف و هموار کند.
چرخه دوزی: تکنیک دوخت پارچه ها با استفاده از ابزار خاصی که با حرکت چرخشی، سریع و موثر نیاز به دوخت با سوزن و نخ را برطرف میکند.
طرح لباس: یک نمودار یا نقشه که برای طراحی لباس استفاده میشود و شامل اندازهها، ابعاد، طرحها و جزئیات دیگر است.
دوخت بدون الگو: دوخت لباس بدون داشتن دستورالعمل یا الگو.
چرم بری: فرآیند شکل دادن به پارچههای چرمی قبل از دوخت لباس با قیچی و ابزارهای خاص.
دوخت دستی: دوخت دستی لباس با استفاده از سوزن و نخ به جای استفاده از ماشین دوزی خودکار.
ماشین دوزی: یک ابزار خیاطی است که برای دوخت و تزیین پارچه با طرحهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
کولها: بخشهایی از پارچه که برای اتصال قسمتهای مختلف لباس بهداشتی و به عنوان گاردهاست.
جیب: یک قسمت از لباس برای پوشاندن و حمایت از اشیاء همچون کلید، کیف و موبایل طراحی شده است.
لایهبندی: فرآیندی است که در طراحی لباسهایی مانند ژاکت برای گرم نگه داشتن بدن و جلوگیری از رطوبت به کار میرود.
آنفورشور در خیاطی چیست؟
اصطلاحاً "آنفورشور" به فاق شلوار در خیاطی اشاره دارد. در واقعیت، این عبارت به بخش پایین شلوار که از جلو تا پشت میرود و به شکل حرف "V" یا "U" در زیر شکم انسان قرار دارد، اطلاق میشود. نحوه اندازهگیری فاق یا آنفورشور به این صورت است که شما سرمتر (متری که از خط کمر در وسط جلوی پایین تنه مورد نظر قرار میدهید) را از روی خط کمر در وسط جلوی پایین تنه میگذارید و از طریق بین پاها به پشت شلوار میرسانید. سپس اندازهگیری را تا وسط پشت ادامه داده و عدد به دست آمده را به عنوان مجموع فاق جلو و پشت شلوار در نظر میگیرید.
تعریف اصطلاحات مرتبط:
- آنفورشور: فاق شلوار یا همان هجاب در زبان خیاطی.
- اشل: گونیای خیاطی یا شابلون خیاطی برای ایجاد الگو های مختلف در دوخت لباس.
- مل (ملین): کج یا صابون خیاطی که برای نشان زدن الگو ها و نقاط مورد نیاز در پارچه استفاده میشود.
مل در خیاطی چیست؟
در زبان خیاطی، "مل" یا "ملین" وسیلهای است که برای ردگذاری و نشانزدن الگوها و نقاط مورد نیاز بر روی پارچه استفاده میشود. مل به عنوان جایگزینی برای مداد یا خودکار در دوخت لباسها به کار میرود. این وسیله معمولاً به صورت اشکال مختلفی مانند رولتی، مدادی، یا صابونی در دسترس است و به خوبی برای ایجاد الگوها و نقاط روی پارچه مورد استفاده قرار میگیرد.
تعریف اصطلاحات مرتبط:
- قرینهسازی: فرآیند ایجاد الگوها و نقاط بر روی پارچه با استفاده از کوک شل در پارچه و با کارین در کاغذ.
- لبهدوزی: فعالیت دوختی که به پاک دوزی یا سردوزی نیز اشاره دارد و مربوط به دوخت لبههای پارچه است.
- سگک: نوعی قلاب چهارگوش که برای دوخت کمربندها و انواع دیگری از لباسها مورد استفاده قرار می گیرد.
شیرازه در خیاطی چیست؟
در زبان خیاطی، "شیرازه" به معنای "مادگی" یا "جای دکمه" استفاده میشود. این اصطلاح به مکانی اشاره دارد که بر روی لباس یا پارچه قرار دارد و برای عبور دادن دکمه لباس از آن تعبیه شده است. به طور ساده، شیرازه جایی در لباس است که برای دکمه کردن و باز کردن لباس از آن استفاده میشود.
تعریف اصطلاحات مرتبط:
- ولو لورت: تختهای ویژه در خیاطی که برای اطو کردن پارچههای مخملی و ظریف به کار میرود.
جواهر دوزی
جواهردوزی (Embroidery) یا دوخت جواهری یک هنر تزئینی است که در آن از نخهای نازک، مخصوصاً نخهای متالیک و مجسمهسازی شده، جواهرات و طرحهای مختلف روی پارچه، لباس، پوشاک، حوله، پتو و موارد دیگر دوخته میشود. جواهردوزی یکی از قدیمیترین و پرطرفدارترین فنون دوخت و تزئینی در جهان است و در فرهنگهای مختلف و کشورهای مختلف، با طرحها و نقشهای متنوع، به کار میرود.
در جواهردوزی، از نخهای براق و مجسمهسازی شده مانند نخهای متالیک، متریالهای مختلف مانند مروارید، سنگهای قیمتی، زیورآلات، مهرهها و الگوهای دیگر برای ایجاد طرحها و جزئیات زیبا استفاده میشود. با استفاده از سوزن و نخ، این مواد روی پارچه دوخته میشوند و طرحهای مختلفی را شکل میدهند. این طرحها میتوانند شامل تصاویر طبیعت، گلها، حیوانات، شکلهای هندسی، الگوهای سنتی و مذهبی و سایر الگوهای خلاقانه باشند. آموزش جواهردوزی روی لباس یکی از دوره های آموزشی آموزشگاه خیاطی نگار عبداللهی می باشد.
نقاشی روی پارچه
نقاشی روی پارچه یا همان پارچهکشی (Fabric painting) یکی از تکنیکهای تزئینی در حوزه خیاطی است که در آن از رنگها و مواد رنگی برای خلق طرحها و نقشها روی پارچه استفاده میشود. این تکنیک به صورت دستی یا با استفاده از الگوها و قالبهای طراحی شده صورت میگیرد.
- نقاشی دستی: در این روش، هنرمند با استفاده از قلمها، مهرها، برسها و سایر وسایل نقاشی، رنگها را روی پارچه مستقیماً ترسیم و پرداخت میکند. این روش اجازه میدهد تا نقاش به طور مستقیم و با دقت بیشتری روی پارچه کار کند و جزئیات دقیقتری را به نمایش بگذارد.
- استفاده از قالب و الگوها: در این روش، الگوها و قالبهای طراحی شده روی پارچه قرار داده میشوند و سپس با استفاده از رنگها و مواد رنگی، طرح مورد نظر بر روی پارچه نقاشی میشود. این روش به هنرمندان امکان میدهد تا با دقت بالا و بدون نیاز به مهارت نقاشی دستی، طرحهای زیبا را روی پارچه ایجاد کنند.
برای آموزش نقاشی روی پارچه می توانید به آموزشگاه خیاطی نگار عبداللهی مراجعه فرمایید.
شالوده در خیاطی چیست؟
در صورتی که از یک الگوی جدید برای اولین بار استفاده میکنیم یا قصد داریم تغییراتی را در الگوی فعلی ایجاد کنیم، بهتر است ابتدا با تهیه یک شالوده اقدام کنیم. شالوده، نسخهای اولیه است که از پارچهای ارزان مانند چاپار یا چیت تهیه میشود، تا با استفاده از آن مشکلات الگوسازی را شناسایی و اصلاح نماییم. مراحل اجرای این روش به این صورت است که ابتدا شالوده را براساس الگوی لباس ایجاد میکنیم و سپس آن را بر روی بدن مدل یا منشی تن میکنیم. با بررسی و تجربه شالوده، نقاط ضعف آن مشخص میشوند و تغییرات مورد نیاز را بر روی شالوده انجام میدهیم. سپس این تغییرات به الگوی اصلی منتقل شده و الگو با بهبودهای انجام شده بهروزرسانی میشود.
پاترون چیست؟
در فرآیند خیاطی، پاترون یا پاترن به عنوان نمونهای دوخته شده از الگوی اولیه اساسی مانند بالاتنه، دامن یا شلوار، نقش بسیار مهمی ایفا میکند. این نمونه به منظور بررسی و کنترل اندازهگیریها، لقیگیریها و هر گونه ایراد احتمالی در الگوسازی و دوخت لباس ایجاد میشود. برای رفع مشکلات اندامی و اصلاحات لازم، لازم است که یک نمونه با استفاده از پارچه ارزان مانند چیت یا متقال ایجاد شود. این نمونه به عنوان یک پیش نمونه عمل میکند که با تن پوشیده میشود و ایرادات مختلف تشخیص داده میشوند.
در این مرحله، از پارچه ای ارزان استفاده می شود تا بتوان به راحتی تغییرات مورد نیاز را انجام داد و اشکالات را برطرف کرد. پس از شناسایی ایرادات و انجام تغییرات لازم بر روی نمونه، این تغییرات به الگوی اصلی منتقل می شوند. به عبارت دیگر، پاترون علاوه بر نقش الگو، به عنوان نمونه ای اولیه از لباس نیز عمل میکند که با توجه به اصلاحات و تغییرات، در نهایت به الگوی نهایی واقعی تبدیل می شود.
آموزشگاه خیاطی نگار عبدالهی
آموزشگاه خیاطی نگار عبدالهی یکی از معروفترین آموزشگاههای خیاطی در ایران است که با بیش از چندین سال سابقه در ارائه خدمات آموزشی به دانشآموزان، از اولین مراکز خیاطی در ایران محسوب میشود.
در آموزشگاه خیاطی نگار عبدالهی، به دانشآموزان در حوزههای مختلف خیاطی، چه مبتدی و چه پیشرفته، آموزشهای لازم و کامل ارائه میدهند. این آموزشگاه با بکارگیری معلمین مجرب و تجهیزات پیشرفته از جمله ماشینهای خیاطی برقی، تخت خیاطی و الگو برداری، تدریس خیاطی را ارائه میدهد. همچنین، دورههای آموزشی خاص ویژه دانش آموزان را نیز در این آموزشگاه برگزار میکنند.
آموزشگاه خیاطی نگار عبدالهی پذیرش دانشآموزان در رشتههای مختلف خیاطی، از جمله دوخت لباسهای مردانه و زنانه، تعمیرات لباس، دوخت پوشاک تخصصی، آموزش فرمهای خاص خیاطی و ... را از سطح مبتدی تا پیشرفته، بر عهده دارد. همچنین این آموزشگاه دورههای مختلف خیاطی را نیز برگزار میکند که به دانشآموزان امکان یادگیری عمقی و کامل خیاطی را میدهد. با متخصصین آموزشگاه نگار عبدالهی مشاوره اختصاصی و مناسب بگیرید.
آموزشگاه نگار عبدالهی با بهره گیری از کادر مجرب و متعهد تلاش می کند تا در کنار ارائه آموزش های کاربردی ، برای دانشجویان خود شرایط مطلوبی برای یادگیری فراهم نماید. همین امر، موجب رونق و شهرت بیشتر این آموزشگاه شده است.
تمامی با محتوای آموزشی این آموزشگاه بر مبنای آخرین تکنولوژی ها و دستاوردهای علمی جهان تدوین می شود. به این ترتیب ، دانشجویان با استفاده از آموزش های ارائه شده در آموزشگاه نگار عبدالهی ، می توانند در کنترل ابزار و مواد کاری آشنا شوند و با چیدمان و دکوراسیون بهتر لباس ها ، نقشه ها و الگو ها در کسب و کار خود موفق شوند.
به عنوان یکی از اصولی ترین آموزشگاه های خیاطی که در ایران فعالیت می کند، آموزشگاه نگار عبدالهی به دانشجویان خود اطمینان می دهد که به مهارت های موردنظر خود دست یافته و روی راه رشد و شکوفایی قدم برداشته اند.
نگار عبدالهی علاوه بر دوره های آموزشی تمامی دانش خود را در قالب مقاله در اختیار علاقه مندان قرار می دهد. از جمله مقاله اصطلاحات خیاطی که شامل اصطلاحات خیاطی نازک دوزی و قدیمی و ... می باشد.
در نهایت اگر به یادگیری خیاطی علاقه مندید و به دنبال یک آموزشگاه با کادری مجرب، امکانات بالا و هزینه های مناسب هستید، آموزشگاه نگار عبدالهی یکی از بهترین گزینه هاییست که می تواند به شما کمک کند تا بتوانید به بهترین نحو مچاله ها و پارچه ها را برش دهید و آن ها را به قطعات موردنظر تبدیل کنید.
نتیجه گیری
آشنایی اولیه با اصطلاحات خیاطی به شما کمک می کند تا بتوانید با انگیزه و اعتماد به نفس بیشتری به آموزش خیاطی پرداخته و به راحتی در آن متخصص شوید.